Tijmen (Tiem) Evink werd in Wilsum geboren op 18 januari 1918 als oudste uit een gezin van zes kinderen. Zijn ouders, Hendrik Evink en Johanna Riezebos hadden een kruideniers zaak in het hartje van het dorp. Tiem kwam uit een muzikaal gezin. Zowel de familie Evink als de familie Riezebos waren erg muzikaal. Zijn vader was medeoprichter en dirigent van muziekvereniging Euphonia.
Hij touwde 14 februari 1945 met Froukje Botma.
Tiem was o.a. schilder, musicus,muziek-tekenleraar, dirigent en eigenaar Tijmeka. Tijmeka was gevestigd in de Geerstraat in Kampen en was een lijstenmakerij annex kunsthandel.
Tiem overleed op ruim 91 jarige leeftijd in Kampen op 5 september 2009. Hij is in Wilsum begraven.
In de Kamper almanak van 2009 staat een mooi artikel over Tiem Evink, geschreven door Jaap van Gelderen.
Een levend schilderij, door Robert v/d Belt.
Vanuit mijn woonplaats Emmeloord rijd ik in de richting van Kampen. Ik ga vandaag naar Harfsen op bezoek bij Hanneke Evink de jongste dochter van Tijmen Evink ook wel bekend als Tiem Evink. De weg naar Harfsten vervolg ik vanaf Wilsum de geboorteplaats van Tiem Evink. Vanuit Wilsum ga ik via de IJsselroute naar Deventer. Ik bedenk mij een soort drieluik van Hanze Steden. Kampen, Zwolle en Deventer. Met daartussen Wilsum. De stad die nooit groot werd door de groei van Kampen. Het beeld van Tiem Evink. Geen Rembrand, geen van Gogh en geen Vermeer. Maar nee Tiem Evink wie was dat ook al weer?
In Harfsen aangekomen op het natuurpark loop ik in de richting van het huisje van Hanneke Evink. Hanneke laat mij binnen en we beginnen onder het genot van verse koffie en een beschuitje met roomboter, zelfgemaakte jam en walnootjes te praten over haar vader Tiem Evink. “Mijn vader is geboren in 1918 in Wilsum als oudste zoon van Hendrik Evink en Johanna (Jansje) Evink-Riezebos. Een muzikale en creatieve familie.” Daar zet Tiem dan ook zijn zinnen op. Hij volgt een opleiding in Zwolle tot reclametekenaar. Maar Tiem heeft nog veel meer kwaliteiten. Zo speelt hij cornet bij Euphonia in Wilsum, maar daar blijft het niet bij. “Dat is elke keer wel de hoofdmoot van mijn vaders leven. Het blijven ontwikkelen van talenten en kwaliteiten.”
“Mijn vader was een stoere man met zijn motor en dat bleef ook niet ongezien bij de meisjes. Zo leerde hij ook mijn moeder kennen. De familie Evink was betrokken bij de Gereformeerde kerk van Wilsum. Zo kwam mijn vader ook geregeld over de vloer bij dominee Botma. Dominee Botma had een nichtje die Froukje heet. Zij kwam geregeld op bezoek in Wilsum. Tiem en Froukje worden verliefd op elkaar en trouwen in de laatste oorlogsjaren op Valentijnsdag Hier wordt het begin gelegd van het leven tussen Tiem en Froukje. Ze kopen een huis aan de IJsselkade en beginnen een bedrijf genaamd TIJMEKA. Aan de IJsselkade worden ook hun kinderen geboren. Een dochter een zoon en weer een dochter. Tiem gaat zich inzetten voor het ontwerpen van verschillende reclameopdrachten met als grote werkgevers Berk pannen en Kanis & Gunnik. “Mijn vader zorgde voor alles wat te maken had met Reclame. Van het maken van reclameposters tot het beschilderen van de Kanis & Gunnik vrachtwagens.”
Het bedrijf TIJMEKA breidt zich uit met het openen van een lijstenmakerij annex kunsthandel aan de Geerstraat in Kampen. “Het was ook een winkel. Er werd van alles verkocht, zoals verf, kwasten en schilderdoeken. Wij moesten ook vaak meehelpen in de winkel. Een boodschap die mijn vader vroeger vaak meekreeg thuis. Mijn opa en opoe hadden samen een kruidenierswinkel in Wilsum.” In die tijd zit Tiem niet stil en ontwikkelt hij zich ook steeds meer als dirigent van verschillende koren. Hierin is Tiem wederom niet voor één gat te vangen. Van zangkoren tot fanfares. “Hanneke weet ze niet allemaal meer bij naam, maar van het Kinderkoor in Zalk tot en met Zeeklank in Vollenhove.” Later gaat Tiem ook steeds meer op scholen werken en wordt dan ook muziekdocent op de huishoudschool in Harderwijk en op de Inas-opleiding in Zwolle.
Samen zetten Tiem, Froukje en hun zoon Henk het bedrijf nog vele jaren voort. Uiteindelijk komen Tiem en Froukje aan de Zande net buiten Kampen te wonen in een woonboot. Hier blijven Tiem en Froukje passievol schilderen. In 2009 overlijdt Tiem Evink op 91-jarige leeftijd. Froukje overlijdt zeven jaar later. Beiden worden ze begraven op de algemene begraafplaats in Wilsum. Het talent van Tiem en Froukje wordt overgedragen op de kinderen weet Hanneke mij te vertellen. “Zo tekenen en schilderen mij zus en broer zeer talentvol. Mijn zus was concertzangeres en zangpedagoge. ook, mijn broer was teken en handenarbeid leraar en zelf schep ik allerlei creaties en heb ik asl vak het geven diverse zang-theater-voorstellingen van Annie M.G. Smidt tot het zingen van Brecht.
De laatste vraag van het interview met Hanneke gaat over wat het geheim van het talent van haar vader is. “Natuurlijk zit het verweven in de genen. Een echt natuurtalent. Mijn vader kan sfeer en details in en uit de natuur zo mooi neerzetten. Dat deed die veel aan de IJssel, maar ook op Ameland en in Spanje waar ze graag mochten vertoeven.” Ik bedank Hanneke voor het gesprek en rijdt met veel creativiteit voor het schrijven van een verhaal terug naar Emmeloord. Het blijft bij een gesprek, maar er is zoveel meer over Tiem Evink te vertellen. Het was een artistieke duizendpoot.
Gepubliceerd in De Brug 16-02-2022