Wilsum in vrogger tied.

Aart Rengersen.

Op de bekende foto van de sportclub van mei 1947 genomen in Vollenhove staat tweede van rechts Aart Rengersen. Maar wie was hij en hoe kwam hij in Wilsum.

Velen denken dat Aart een zoon is van de schoolmeester Gerrit Barend Rengersen. Dit is echter niet het geval. De schoolmeester en hoofd der school was Aart zijn oom.

Aart werd geboren op 19 november 1926 in Sulawesi (het toenmalige Celebes) Indië, als zoon van Jacob Rengersen en Irene Kettler, zijn moeder was van Duitse afkomst. De vader van Aart werkte in Indië bij een koffieonderneming. Aart is vernoemd naar zijn grootvader.

Het gezin Rengersen bestaande uit vader, moeder en drie kinderen vertrokken op 25 juli 1934 vanuit Batavia met het m.s. Marnix van Aldegonde. Aart was toen bijna 8 jaar oud. Ze zou den op 22 augustus 1934 in Amsterdam aankomen.

Tussen deze datum en 17 juli 1935 is Aart in het gezin van zijn oom komen wonen. Zijn oom word op 14 mei 1940 hoofd van de openbare lagere school en de familie verhuisd naar Wilsum. Op 17 juli 1935 vertrokken zijn ouders en twee zussen weer naar Indië, dit keer met het s.s. Johan de Witt.

Wanneer Aart in 1940 in Wilsum komt wonen zit hij al twee jaar op de HBS in het Kamper Lyceum.

Op 13, 14 en 15 juni 1944 doet hij eindexamen en slaagt hiervoor.

Na de HBS ging hij in Wageningen studeren. Na 1 jaar lukte die studie niet meer en ging hij studeren aan de Tropische Landbouwschool in Deventer.

In 1950 trouwt Aart met de  24 jarige Cornelia Jacoba Caron, roepnaam Cocks.

Dochter van Willem Fredrik Caron en Gerarda Christina Spit. Willem Fredrik Caron was hoofdinspecteur bij de belasting.

Kort na hun trouwen gaat het pasgetrouwde stel ook naar Indië, en gaat Aart werken bij een theeonderneming.

Zij krijgen daar drie kinderen:

  • Irene Marianne geboren in 1951
  • Olga Marijke geboren in 1953
  • Jaap geboren in 1954

Irene Marianne zou op 17 juni 1952 op een leeftijd van bijna 7 maanden overlijden.

Op 24 september 1955 gaat het gezin met het m.s. “Oranje” terug naar Nederland. Ze gingen wonen in de gemeente Deventer. Na een tijdje werkloos te zijn geweest werd Aart leraar op een landbouwschool in Zaandam. Ze bleven in Deventer wonen.

Vervolgens ging hij bij de blikjesfabriek T en D (Thomassen & Drijver) werken in Deventer, Vandaar uit is hij hoofdconsulent voor de opleiding in de levensmiddelen industrie geworden.

Aart en zijn vrouw Cocks hebben 42 jaar aan de Zeedijk 33 in Nijbroek gewoond. Tegenwoordig woont hier hun kleinzoon Lars.

Zijn vrouw Cocks is in 2010 overleden en Aart 4 jaar later in 2014.

Krantenknipsel van 12 augustus 1972.

Gerelateerde Afbeeldingen: