Cafés

Door de eeuwen heen heeft Wilsum een paar cafés gekend.  Al hoewel de naam café vroeger nog niet werd gebruikt is het cafe van nu niet te vergelijken met een drinkgelegenheid van decennia terug.  De meeste drinkgelegenheden waren in een voorkamer van een huis. Alleen de Zwaan was groter en men kon er rond 1800 ook overnachten.

De Zwaan (stond op de plek wat we nu kennen als Dorpsweg 44 )
Het Veerhuis (Dorpsweg 17 )
G. Kip (Onderdijks, langs de Kamperstraatweg)
IJsselzicht  (Dorpsweg 50a )

In een beschrijving van de kermis in Wilsum van rond 1900 worden twee cafés genoemd.

Daar het behoorlijk warm is krijgen we trek in een glaasje bier, geen nood, de deuren van de beide herbergen staan wagenwijd open. De gelagkamer van de herberg “De Kip” raakt goed gevuld. Rustig drinkt men zijn eerste borrel of glaasje bier na het eten. Men betaalt drie cent voor een glaasje “bitter” of vijf cent voor het glaasje bier, en dan stapt men weer op. Naar de overkant, want recht tegenover “De Kip” is nog een herberg. Nu allang verdwenen, maar in die tijd nog in volle glorie. Heldoorn is hier caféhouder en heeft zijn zaak “De Zwaan” genoemd. Hij moet kunnen concurreren tegen zijn overbuurman Peter Kip, maar ook bij hem kost de “Bitter” drie centen en het glas bier vijf centen.
Rustig neemt men er nog een paar, stapt dan bedaard op, gaat een keer langs de vijf kraampjes en vervolgens bij “De Kip” weer binnen.

Gerelateerde Afbeeldingen: