Wilsum in vrogger tied.

Fix, Pluimveehouderij.

Gerrit Fix begon eind jaren 50 van de vorige eeuw achter zijn huis aan de Westenbergstraat 47 als hobby met het houden van kippen. Begin 1960 werd er een schuur gebouwd aan de Westenbergstraat 47. De eieren werden over het algemeen aan particulieren, uit huis verkocht. Gerrit was toen nog chauffeur. Geleidelijk aan kwam er meer vraag naar de eieren en werd het aantal kippen uitgebreid. Midden jaren 60 lag het aantal rond 600 kippen waarna de schuur aan de Westenbergstraat te klein werd.

Begin 1968 werd een nieuwe kippenschuur gebouwd aan de Nieuwstad 13. Het maximum aantal kippen dat hier gehouden kon en mocht worden was 6000 stuks, echter hield Gerrit het bij 5000 stuks. Gerrit had ondertussen zijn baan als chauffeur opgezegd en stortte zich volledig op de pluimveehouderij.

In de loop der jaren voorzag hij bijna alle bakkers in Kampen en IJsselmuiden van eieren.

De standplaatsen waar ze stonden waren:
Leeghwaterstraat Kampen donderdagmiddag, (voor in de middag).
Markenesseplein IJsselmuiden donderdagmiddag, (achter in de middag).
Dokter Damstraat Kampen vrijdagmiddag.
Spaarbankstraat Kampen zaterdagmorgen.

In juni 1995 is Gerrit en zijn vrouw Mina gestopt met het verkopen van eieren op deze standplaatsen. Gerrit en Mina waren respectievelijk 67 en 66 jaar, en begonnen met afbouwen. Wel werd het verkoop aan de bakkers nog doorgezet maar ook dit bouwden ze stukje voor stukje af.

Gerelateerde Afbeeldingen: